18 Haziran 2014 Çarşamba

Textbox Yazı Yazma Sihiri

Sihir mi değil mi bilmiyorum ama MYO da okurken hocamın gösterdiği ve çok hoşuma giden bir taktik göstermek istiyorum size.

Hani bazı programlarda textboxa yazıyı yazarken yazı rengi yeşil oluyo başka bir textboxa geçince o textboxun rengi yeşile dönüyo eski textbox normal halini alıyor. Bla bla bla. Projenize görsellik olarak hoşluk katacaktır.

Öncelikle olayları belirleyelim. Mesela Textboxa tıkladığımızda enter olayı meydana geliyor yani textbox a focuslanmışsın demektir. Neyse form üzerine textboxu attıktan sonra event kısmından enter olayına fare ile çift tıklayarak ekrana gelecek olan kodlara gerekli düzeltmeleri yapınız. Komutlar aşağıda.



       private void textBox1_Enter(object sender, EventArgs e)
        {
            TextBox tb = (TextBox)sender;
            tb.ForeColor = Color.Green;
        }

Bu komut textboxa gelince rengini yeşil yapıyor ve yeşil renkte yazımızı yazıyoruz. Peki çıkınca? İşte onun içinde. Leave komutu var. Yani siz textboxu terk ettiğinizde gerçekleşecek olan olayın ismi Leave. Bunun içinde textboxu seçip event kısmından leave olayına fare ile çift tıklayıp aşağıdaki düzeltmeyi yapıyoruz.

     private void textBox1_Leave(object sender, EventArgs e)
        {
            TextBox tb = (TextBox)sender;
            tb.ForeColor = Color.Black;

        }

Şimdi gelelim en can alıcı kısma. Bir form yaptınız ve formda 20 adet textbox var. Bunların hepsinde aktif olmasını istiyorsunuz bu sihrin. Bunun için formdaki geri kalan 19 adet textboxu seçip enter ve leave olay yerinden yazmış olduğumuz uygun leave ve enter olayını seçerseniz sender değişkeni ile hangi textbox olduğunu algılayıp ona uygun bir şekilde çalışacaktır. Bu sayede bütün textboxlarımız bu özelliği kapacaktır.

Yararlı olması dileği ile.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder