20 Ekim 2015 Salı

C# Queue kullanımı ( Sıra )

Queue aynı ArrayList gibi object turunden değişken alır ve Collection sınıfının bir üyesidir. İlk giren ilk çıkar formatı ile işler ve birçok programlama mantığı kurmanızda basitlik sağlar. Örnek vermek gerekirse bankada fiş aldığımızda ister kartlı müşteri olalım ister kartsız müşteri olalım hep farklı numaralar verir. Biri 3xx biri 5xx iken numaralar burada tamamen zaman kavramını yenmek için yapılmış. Diyelim sizin numaranız 325 en son 315 vezneye geçti. Düşününce önünüzde 10 kişi varmış gibi durur ama aslında en az 30 kişi vardır. Sıralar karmaşık şekilde listeye eklendiğini varsayarsak queue tam bu iş için biçilmiş kaftan. Queue biraz ergen gülmesini andırır. Facebookta, inci sözlükte bu tarz platformlarda qeqewqeq tarzı kahkaha atanlara alternatif bir gülme şekli de olabilir.
"C# veya herhangi bir dilde yazılan yığın veri yapılarında Enqueue(), Dequeue, Peek(), Clear() fonksiyonları ve Count, özelliği vadır. Bunların yanında Clone(), CopyTo(), ToArray(), Contains() ve Equals() metodları .NET'in yığın sınıfında yeralır."
Enqueue kayıt eklemek için kullanılır. Dequeue kayıt silmek için peek ilk kayıdı göstermek için, clear da diziyi temizlemek için vardır.

 Neyse kullanımını anlatmak için öncelikle Collections sınıfımızı import etmemiz gerekmektedir.

using System.Collections;

projemize collections sınıfımızı import(ithal) ettikten sonra queue diyerek tanımlamaya başlayabiliriz.


Queue OrnekQueue = new Queue();

Örneğimizi tanımladıktan sonra içine değer aktarmaya sıra geldi. Değişik bir içeri nesne alma şekli var ve ilk defa burada kullanacağız. Visual studionun otomatik tamamlama özelliği olmasa ezbere yazılmayacak kadar değişik yani.